Posektif gibi atık su ve drenaj kuyularındaki birikmiş suları tahliye yapmak için kullanılırlar kuyularda birikmiş sular la birlikte yağmur ve dış etkenlerden dolayı kağıt,plastik, bez parçası gibi maddelerin pompa ve su giderlerine zarar vermemesi için bıçaklı olarak üretilirler. Bu sayede dönen bıçakları yabancı maddeleri parçalayarak su yoluyla atık su olarak tahliye ederler.
Elektrik enerjisi alıcılara veya kumanda elemanlarına iletkenlerle ulaşır. Üzerinden akım geçen iletken kabloların çevreye zarar vermemesi ve iletkenlerin dış darbelerden korunması için elektriği geçirmeyen yalıtkan bir gereç olan boru içerisinden çekilir. Bergman boru, peşel boru, PVC boru, spiral (bükülgen) boru, çelik (stalpanzer) boru olmak üzere çeşitli borular vardır.
Bergman Boru: İç kısmı vernikli kartonla kaplı alüminyum veya yumuşak çelik sactan yapılmış sıva üstü tesisatta kullanılan boru çeşididir. Günümüzde kullanılmayıp, eski ev tesisatlarında görülmektedir. Bergman borunun boyu 3metre olup, boru çapı 9–11–13,5–16–23–29–36–48 mm dir.
Peşel Boru: İnce çelik sactan yapılmış, paslanmaya karşı özel bir madde ile kaplanmış ve iç kısmı yalıtımsız boru çeşididir. Günümüzde kullanılmayıp, eski evlerde sıva altı tesisatlarında görülmektedir. Peşel boru çapları TS–7’ ye göre 8–14–18–26–37 mm’dir.
PVC Kangal Boru: PVC (polivinil clorür) maddesinden yapılır. PVC (plastik) borular nemden etkilenmez, kolay işlenebilir, dayanıklı, hafif, boya ve özel bakım istemez ve aynı zamanda iyi bir yalıtkandır. Plastik borular, beton borusu ve duvar borusu olmak üzere iki çeşittir. Beton borusu sert plastikten yapılır. Demir ve harçların baskısı karşısında zarar görmemesi amacı ile sert olarak yapılır. Duvar borusu ise daha işlenebilir olması açısından yumuşak plastikten yapılmıştır. PVC boru, sıva altı tesisatta kullanılabilir. PVC (plastik) borular 50-100’er metre boyunda kangallar hâlinde satılır. Plastik boru çapları ise 14-18-26-32-40-50-63 mm’dir.
Spiral (Bükülgen) Boru:Spiral borular, istenilen açıda bükülebilen borulardır. Elektrik tesisatında kolon hatlarında, kiriş dönüşlerinde ve dönüşlerin çok olduğu yerlerde kullanılır. İşçiliği kolaylaştırır. Spiral borular, metal ve yalıtkan
gereçlerden yapılır. Metal olarak galvanizli çelik, kalaylı çelik ve izoleli çelikten yapılan çeşitleri vardır. Spiral boru çapları 9–11–14–18–26–32–37 mm olup, panolar için ayrıca pano spirali(ince ) ve pano spirali (kalın) olmak üzere 25–50–100 m boylarında kangal olarak üretilir.
Rijit Boru:Yangına dayanıklı plastik PVC borulardır gri renk ve 3m boylarında üretilirler. Sıva üstü tehsisatlarda kullanılırlar.
EMT Boru:Elektrik tesisatında kullanılan düz metal borular (konduit) en genel hatlarıyla, dişli ve dişsiz olmak üzere iki bölüme ayrılırlar. Dişli borular, alüminyum ya da çelikten imal edilirken, dişsiz borular esas olarak galvanizli çelikten imal edilirler. Dişsiz çelik boruların, dünyada en yaygın olarak kullanılanı da EMT (Electrical Metallic Tubing) tipi borulardır.
EMT, Amerikan UL 797 ve ANSI C80.3'te belirtilen standartlara göre üretilir ve NEC (National Electric Code) tarafından tanınmıştır. Bir sistem olarak EMT yalnızca boru olmayıp, ek parçaları, duvar tespit kroşeleri, buat rakorları, buatları, strat kanalları, kanal kroşeleri, dirsekleri ve bükme aparatlarından oluşan, işlenmesi aynı amaca hizmet eden diğer borulama sistemlerine göre çok daha kolay ve pratik, ancak daha güvenli bir uygulama biçimidir. 3m boylarda üretilirler.
1-Çelik (Ştalpanzer) Boru:Yumuşak çelikten yapılan yalıtkanlı ve yalıtkansız çelik borular yerine daha çok galvanizli çelik borular tercih edilmektedir.
2-Galvanizli çelik borular:
a-Galvanizli dişsiz çelik boru
b-Galvanizli dişli çelik boru
c-Galvanizli çelik spiral boru şeklinde üretilmektedir.
a-Galvanizli Dişsiz Çelik Boru:Galvanizli dişsiz çelik borular, genel kullanım amaçlı işçilik ve montaj açısından ekonomik borulardır. Boruların standart uzunlukları 3,05 m ve dış çapı 17,90–23,40–29,50–44,20–55,80–73–88,90–101,60–114,30 Özel alaşımlı yüksek kaliteli çelikten imal edilmiş olup sıcak daldırma yöntemi ile galvanizlenmişlerdir. Borular, dişsiz olduklarından dolayı çok süratli bir şekilde montaj yapılabilir. Değişik aksesuarlar ve bükme aparatlarıyla şantiyede montaj sırasında elle bükme yapılabilir. Manşon, rakor ve diğer fitingler kullanmak için herhangi özel bir alet gerekmez. Boruların içi imalattan sonra temizlendiğinden ve kayganlaştırıcı özel bir madde ile kaplandığından dolayı kablo çekmek kolaylıkla süratli bir şekilde ve izolasyona (yalıtım) zarar vermeden yapılabilir. Bu borular, sadece kabloları mekanik zarardan korumakla kalmaz; aynı zamanda devrelerin elektromanyetik korumasını da yapar. Yangına ve dumana karşı içten ve dıştan koruma sağlayan en güvenli tesisat sistemidir. EMT boru tesisatı
kullanıldığında ayrıca tesisat içerisinde topraklama hattı çekilmesine gerek yoktur.
b-Galvanizli Dişli Çelik Boru:Her türlü ex – proof ve ağır hizmet tipine uygun elektrik tesisat borularıdır. Yüksek et kalınlığı ve konik diş sistemi sayesinde alev sızdırmazlık özelliğine sahiptirler ve şiddetli mekanik darbelere karşı koyabilirler. Her bir boru, 3.05 metre uzunlukta olup çapı 20,70-26,10-32,80-47,80-59,90-72,60-88,30-100,90-113,40-141,30- 168,30 mm olan her iki ucunda diş açılmış, bir ucunda plastik diş koruyucu ve diğer ucunda ise bir adet boruyu boruya ekleme mufuyla (caupling) sevk edilmektedir. Özel alaşımlı çelikten imal edilmiş olup sıcak daldırma yöntemi ile galvanizlenmiştir. Boruların içleri kabloların rahat ve zararsız bir şekilde çekilebilmesini sağlayacak şekilde çapaklardan arındırılmış ve kaydırıcı bir malzeme ile kaplanmıştır.
c-Galvanizli Çelik Spiral Boru:Yüksek mekanik dirence ve aynı zamanda da bükülme özelliğine sahip borulardır. Özel alaşımlı çeliğin sıcak daldırma metoduyla galvanizlenmesiyle imal edilmiştir. Galvanizli çelik spiral boru 15–30–75 m boyunda, 15,50–23.30.28.07–35,05–49,50– 62,20–77,70–90,40–103,10–115,80 mm çapında imal edilmektedir. Daha çok asma tavan altında armatür montajında ve dahili uygulamalarda tercih edilen bu borunun montajı ve işlemesi çok kolaydır.
Volt
metre:İki uç arasındaki gerilimi ölçer birimi
Volt dur. V ile gösterilir U ile ifede edilir.
Amper metre:Alıcının
çektiği akımı ölçer birimi Amper dir. A ile gösterilir I ile ifade edilir.
Watt metre:Alcının gücünü ölçer birimi Watt dır. W ile gösterilir.
Frekans metre:Şebekenin
frekansını ölçer birimi Herz dir. Hz ile gösterilir F ile ifade edilir.
Kosinüs metre:Alternatif akım
devrelerinde kapastif yükü ölçen ölçü aletine denir. Devreye seri bağlanır
Cosinüsj
olarak gösterilir.
Sayaç:Toplayan ölçü aletidir alıcıların tükettiği enerjiyi hesaplarlar birimi
Kilo Watt Saat dir kwh olarak gösterilir.
Avo metre:Ampermetre, voltmetre, ohm metrenim bir araya gelmesiyle yapılmış ölçü
aletidir. Bu sayede amper volt ve dirençi tek bir aletle ölçmek mümkündür.
Osilaskop:Elektrik enerjisini ışıklı çizgiler şeklinde gözle görülebilir hale getiren
elektronik aygıtdır. Osilaskoplar herhangi bir dalga özelliğine sahip elektrik
enerjisini tanımaya ve bununla ilgili değerleri gerilim, akım, frekans, faz
farkı vb. gibi sinyalleri ölçmeye yarar.
Ohm metre:Direnç ölçen ölçü aletidir birimi ohm dur R ile gösterilir.
İmdüktif metre:Bobinin
indüktansını ölçen ölçü aletidir birimi henridir H ile gösterilir.
Kapastif metre:Kondansatörün
kapastifini ölçerler birimi farat dır F ile gösterilir.
Meger:Toprağın direncini ölçen ölçü
aletlerine denir. Kontrol kalemi:Elektriğin
varlığını ışıkla gösteren tak veya iki uçlu aletlerdir.
Klimalar insanların daha rahat ve verimli yaşaması amacıyla kapalı ortamların havasını soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlardır. Klimalar, konutlardan araçlara, işyerlerinden eğitim mekanlarına kadar tüm alanlarda kullanılmaktadırlar.
Klima artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan bir cihaz olmuştur. Bunu oluşturan ana etken gelişen teknoloji ile bütünleşen klimalardan daha az enerji ile daha fazla verim alınmasıdır. Hızla gelişen klima teknolojisini yakından takip edemediğimiz için ısıtma ve soğutma ihtiyacımızın karşılanmasında klimaların maliyetlerinin ve harcamalarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksine teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni üretilen klimalarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Klimalar ısıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedirler.
Klimalarda uygulanan elektrostatik ve karbon filtreleme yöntemlerine antifungus kaplama özelliği de eklenerek sterilizasyon artırılıp hava kalitesi yükseltilmiştir. Uzaktan kamın umanda sistemine kazandırılan I FEEL (hissediyorum) özelliği sayesinde klimanız ortısı derecesini sizin ısı ihtiyacınıza göre en yakın değerlerde dengeleyebilmektedir. Egzost özelliği ile ortamdaki sigara dumanı gibi kötü ve zararlı kokuları tamamen yok edebilmekte, isteğe bağlı olarak taze hava alabilmektedirler. Klimalardaki ionizer özelliği sayesinde astım rahatsızlığı gibi nefes alma güçlüğü çekenler artık daha rahat nefes alabilmektedirler.
Sağlık koşullarına uygun ideal ısıtma ve soğutma sağlayan klimalar, inverter özelliği ile -20 0C' dahi çok verimli ısıtma yapmaktadırlar. Klimalar ayrıca havadaki fazla nemi alarak ideal konfor şartlarını oluştururlar. Otomatik sıcaklık kontrolü ile ortamın sıcaklığını ölçerek arzu edilen derece elde edilene kadar çalışmayı sürdürüp dış hava şartlarına rağmen iç ortamdaki sıcaklığı sabit tutarlar.
Klimalar, otomatik ve mekanik hava yönlendirme kanatçıkları sayesinde havayı sağa sola, aşağı yukarı homojen bir biçimde dağıtırlar. Böylece klimadan kaynaklanan rahatsızlıklar da önlenmiş olur. FUZZY konumunda mikroişlemci kontrolü ile kullanıcı alışkanlıklarını belirleyerek sıcaklık ayarı ve fan hızı seçimini hafızadan yapabilmektedir. Klimalardaki antibakteriyel filtreler kullanıcı tarafından hiçbir zorluk çekilmeden sökülüp yıkanabilir şekilde yeniden tasarlanmıştır. SLEEP (uyku) konumunda uyku için ideal konfor şartları oluşturularak ortam ısısı 7 saate kadar kontrollü olarak azaltılıp artırılmaktadır. Ortamın sıcaklık değerini klimanın kumandasından öğrenebilmekteyiz. Ayrıcada duvartipi kontrol panelleri ilede klimanın kontrolü yapıla bilmekteyiz. Duvar tipi klima kontrol panelleri: Dijital ve analog çeşitleri vardır bunlar klimanın ısı ayarlarında kullanılırlar.
Klima´nın Tarihçesi: Klima cihazının tarihi insanlık kadar eskidir. İlk insanlar vücut ısılarını koruyabilmek ve kişisel konfor sağlamak için hayvan derilerini kullanıyorlardı. Daha sonraları Mısırlı egemen sınıf, palmiye dallarıyla kendisini serinleten esirleri kullandı. Romalılar ise meşhur hamamlarında ventilasyon ve ısıtma sistemleri kullandılar. Orta çağlarda Leonardo Da Vinci, yakın bir arkadaşının evinin odalarını havalandırmak için su gücü ile çalışan bir fan yaptı.
Havalandırma ve merkezi ısıtma sistemleri 19. yüzyılda hızla gelişti. Fanlar, buhar kazanları, radyatörler icat edildi ve kullanılmaya başlandı. 1844 yılında U.S. Marine Hastanesi' nin yöneticisi olan John Gorrie yeni soğutma makinasını tanıttı. Bu, dünyadaki ilk ticari soğutma ve havalandırma makinasıydı.
Klima, ilk büyük kullanım alanını 1920' li yılların başında tiyatrolarda buldu.
1925' te New York' taki ünlü Rivoli Tiyatrosu kapısına " Her zaman 20 derecedir" ilanını asmıştı. Ardından mağazalar, uçaklar ve otomobillere klima yerleştirildi.
1930 yılında Du Pont şirketinden Thomas Midgley, Freon soğutucuyu geliştirdi. Hızla devam eden teknik gelişmeler sonucunda 1950' li yıllardan itibaren split tip klima cihazları kullanılmaya başlandı.
İklimlendirme, havayı ısıtan, soğutan, temizleyen ve nemini kontrol eden bir süreçtir. Günümüzde insanlar, daha rahat ve verimli yaşayabilmek için klima cihazını tercih etmektedir. Bir kaç yıl öncesine kadar klima lüks olarak kabul edilmekteydi. İnsanlar evlerinde veya işyerlerinde sıcaktan bunalsalar dahi klimaya pek rağbet etmiyorlardı. Ancak aradan geçen birkaç yılda çok değişiklik oldu. Artık klima bulunmayan işyerlerinde kimse çalışmak istememektedir. Önce işyerlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan klimalar, son dönemlerde evlerin de vazgeçilmez konfor cihazı olmuştur.
Son teknoloji ile geliştirilen klimalara ısıtma özelliğinin de eklenmesi klimayı sadece yazın serinlemek için kullanılan bir cihaz olmaktan çıkarıp, kışın da ısınmak için tercih edilen cihaz yapmıştır.
Klima Üniteleri:Klima üniteleri dış ünite yani dışarıdan gelen sıcak veya soğuk havayı oda içerisine dağıtan sistemleridir.
1-Duvar tipi: Duvar tipi klima ünitesidir.
2-Kaset tipi: Asma tavanlarda kullanılan bir klima ünitesidir.
3-Yer Tavan Tipi:
4-Kanal Tipi:
5-Konsol Tipi:
Klima çeşitleri: 1-İnverter Duvar tipi:Ev ve küçük işletmelerde kullanılırlar.
2-Salon tipi: Seyyar taşına bilir klima gurubudur.
3-Merkezi sistem VRF: AVM İş merkezleri gibi tesislerde kullanılan klima sistemidir.
4-Çiller soğutma sistemi: Büyük tesislerde kullanılan su soğutmalı klima sistemi dir.
1-Çiller soğutma ünitesi: içerisinde gaz bulunan komprösör lü su soğutan soğuksu giriş çıkış ve soğutucu su giriş çıkışı bulunan merkezi çiller cihazdı dır.
2-Soğutma kuleleri: çiller cihazının soğotucu suyunu devir dayım sırasında soğutmak için kullanılanılır
3-Sirkülasyon devir dayım pompaları: Sistemdeki suyu devir dayım yapmak için kullanılan pompalar dır.
4-Fankoil: Ortamı ısıtmak veya soğutmak için kullanılan cihazlardır.
Klima Bakımı: Klima yılda iki sefer bakımı yapılmalı ve aşağıdaki gibi parçaların kontrolü yapılır.
Kuru tip transformatörlerde de ince sacların üzerine bakır ve alüminyum iletkenler sarılarak
bobinleroluşturulur. Bobinler oluşturulurken cam elyaf ile sarılır. Oluşturulan bobinler reçinelenir ve kalıplara konularak fırında kurutulurlar. Kurutulan bobinler şablonlardan çıkarılır. Yağlı tip trafodan farklı olarak kuru tip trafonun çekirdekleri boyanır. Çünkü kuru tip trafo yağ içinde olmadığı için oksitlenme problemi olmaktadır ve buna karşı bu önlem alınmaktadır. Kurutip trafolar hava sogutmalıdırlar.
Trafo parçaları:
Trafo koruma rölesi:Kuru tip trafoların veya motorların sargı sıcaklıklarını izlemek ve fan kontrolü yapmak, limit değerler aşıldığından kesiciye açma veya ilgili noktaya alarm sinyali vermek için dijital termometre kullanılır. Ayar lana bilir dört adet sıcaklık ölçme ünütesi vardır bunlardan üçü trafo sargılarını diğer dördüncüsü ise ortamın ısısını ölçer.
Teknik Özellikler:
- 4 adet pt100 giriş
- 4. sensör girişine trafo odası sıcaklık sensörü bağlanarak oda fanı kontrolü imkânı
- Sensör girişlerine 2 / 3 telli Pt 100 (RTD) ve Pt 1000 bağlantı yapma imkânı