Starter

 220 Voltluk floresan lamba tüplerinin ilk tutuşma gerilimi yaklaşık 300 V’tur. Bu nedenle floresan lambalarının starter denilen bir otomatik anahtara ihtiyacı bulunmaktadır. Starter 200 V gerilimde çalışmaya başlayan bir ışıldar lambadır. Floresan lambanın anahtarı kapatıldığında şebeke gerilimi olan 220 V startere uygulanmış olur.

Starterin yapısına baktığımızda, iki elektrotlu, cam bir balon içine neon gazı doldurulmuş ve bimetal şeritten yapılmış olduğu görülür. Bimetal şerit, sıcaklıkla uzama katsayıları farklı iki madensel şeritten, mesela demir ve bakırdan oluşur.

Starterin uçlarına şebeke gerilimi uygulandığında, birbirlerine yakın bulunan starter elektrotları arasına ışıltılı boşalma başlar. Bu sırada boşalma direnci oldukça büyüktür. Elektrotlar ısınır ve birbirine değerler.

Starterin kısa devre olmasıyla birlikte devreden floresan lambanın elektrotlarını kızgın duruma getiren, dolayısıyla bol miktarda elektron üretimine yol açan yüksek bir akım geçer. Bu arada starerin elektrotları soğur, elektrotlar eski duruma gelir ve akım devresi açılmış olur.

Starterin devreden çıkmasıyla floresan lambanın kullanıdığı balast lambada boşalmayı başlatmaya yetecek kadar gerilim endükler ve lamba tutuşur. Lamba elektrotları arasında boşalma bir kez başladığında bir daha sönmez.


Starterin yapısı:

Kondansatör:Starterin konlarınıark dan korumak için kullanılır böylece kontaklar açılıpkapanırken bir ark oluşur bu ark ise kontakların bir süre sonra bozulup yapışmasına neden olur. Kondansatör ise bu arkı yok ederek kontakların ömrünü uzatır.


Camtüp:İçerisinde neon gazı doldurulmuş bimetal kontaklarının olduğu camtüpdür.





Starter florosan lambaya bağlantısı:




Starter yuvaları:




Video:


Mikro radar sensörü

Mikrodalga radar sensörler hareket sensörleri arasında yerini almaya başladı. Mikrodalga radar sensörler diğer hareket sensörerinden farklı olarak kapı,pencere,cam panellerin ve ince duvarların ötesindeki hareketi algılama özelliğine sahiptirler. Bu sensörler büyük salonlar, odalar ve koridorlar için diğer hareket sensörlerine kıyasla daha avantajlıdırlar.

 Mikrodalga Radar Sensör Çalışma Prensibi:

Mikrodalga radar sensörleri doppler kayması prensibine göre çalışır. Doppler kayması kısaca  kaynak veya gözlemcinin (cismin) en az birinin hareket etmesi sonucu gerçekleşir. Doppler kaymasını birkaç örnek çizimle daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum.

Çizimde kaynaktan çıkan sinyal ile durağan cisme çarpıp gelen sinyaller aynıdır. Dopler kayması yoktur. Sensör için değerlendirdiğimizde sensör çıkış vermeyecektir.


Çizimde kaynaktan çıkan sinyal ile hareketli hedefe çarpıp gelen sinyaller farklıdır. Sinyallerin farklı olmasından dolayı doppler kayması meydana gelir. Sensör için değerlendirdiğimizde sensör çıkış verecektir.

 


Mikrodalga Radar Sensörlerin Özellikleri:

Radar sensör birçok üründe’de olduğu gibi marka ve modele göre özellikleri farklılık gösterebilir. Elimdeki üründe 5,8 GHz’lik mikrodalga sensör modülü kullanılmış.

Cihazın üzerinde 3 adet ayar bulunmaktadır:

1.    Sens (Alıgılama Mesafesi)

2.    Time ( Çalışma Süresi)

3.    Lux ( Çalışma Ortamı Aydınlığı )

1. Sens

Algılam mesafesi 2m ile 16 m arası ayarlıya biliyoruz bu ayarladığımız mesafe direk uzunluk değildir. Yani sensörden 2 m ilerisi 16 m ilerisi gibi doğrusal algılanmamalıdır.Bu ayar ile çapı ayarlamış oluyoruz.

 Alttaki algılama alanı hakkındaki çizimdeki gibi

  

2. Time

Bu ayar diğer hareket sensörlerindeki gibi çalışma süresi ayarıdır. 10sn ile 12 dk arasında ayarlana bilir ve  tamamen kullanıcının arzusu ve ihtiyacına bağlıdır.

 3. Lux

Radar sensörün hangi ışık şiddetinde çıkış vereceğini ayarlaya bildiğimiz kısımdır. 2 lüx ile 2000 lüx arasında istenilen bir değere ayarlanabilir. Çizimdede gösterdiği gibi gece gündüz ve loş hangi oramda çalışması istenirse ortam ayarlanabilir 

Mikrodalga Radar Sensör Bağlantı Şeması:





Mikro radar çeşitleri:



Video:


Sıva üstü Pır hareket sensörü



PIR sensörleri kızılötesi ışınımdan faydalanarak, bir insanın ya da nesnenin sensörün görüş mesafesinde giriş yapıp yapmadığını algılamak için kullanılır. 
Algılayıcı ve ona bağlı olan kontrol devresi sayesinde sistem tarafında hareket var veya yok şeklinde yorumlanır. Bu da devreye bağlı bir röle kontaklarının çalışmasını sağlar. Düşük güç tüketimi ve ucuz oluşları nedeniyle En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. Evlerde veya işletmelerde kullanılır.



Pır sensörü temel yapısı
  
Işık ayarı: Çalışacağı ışık ortamını ayarlar.
Zaman ayarı: Devreye girdiğinde çıkış süresini ayarlar.
LED ışık: Enerji verildiğinde kırmızı ışık yanar hareket algıladığında yeşil ışık yanar.
Sensör algılayıcı: Hareketi algılayan sensör kısmıdır.


Pır sensörü bağlantı şeması

Video: