Kontaktör

Kontaktörler normal çalışma ve aşırı yüklü çalışma durumlarında devreyi kesen ve uzaktan kontrol edilerek anahtarlama özelliğine sahip düzeneklerdir. Elektriğin en temel devre elemanlarından biri olan kontaktörler, enerji altında ( Devreye Elektrik Verildiğinde ) kapalı kontaklarını açan, açık kontaklarını kapatan ve uzaktan kumanda edilebilen elektromanyetik anahtarlardır. Kontaktörler, rölelerin aksine yüksek akım çeken devrelerde tercih edilirler. Kontaktörler, elektrik motorlarının kumanda ve güç devrelerinde, kompanzasyon sistemlerinde kondansatörlerin devreye alınıp, devreden çıkarılmasında ve ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılırlar. Kontaktörler, kontrol ettikleri devreleri nominal akımın altında açıp kapatabildiği gibi devreyi aşırı akımlardan da koruyabilirler.





Kontaktörlerin Yapısı : Kontaktörlerin yapılarında bulunan elemanlar, demir nüve, bobin, palet ve kontaklardır. 


Demir Nüve : Alternatif akım kontaktörlerinde ( AC ), İnce silisli saclardan yapılan nüve, Doğru akım ( DC ) kontaktörlerinde, tek parça yumuşak demirden imal edilir. Ac de kullanılan kontaktörlerin nüvelerinde, nüvenin ön yüzeyine açılan oyuklara bakır halkalar yerleştirilir. Bu halkaların görevi, akımın sıfır olduğu durumlarda nüvenin bırakılmasını engellemek, titreşim ve gürültüyü engellemektir. Dc de kullanılan kontaktörlerde ise bobinin enerjisi kesildiği anda, nüvenin paleti hemen bırakması için plastik pullar kullanılır.
kontaktör nasıl bağlanır
Kontaktör Nüvesi
    

Bobin : Çalışma gerilimine göre spir sayısı ve görünüşü değişen kontaktör bobinleri üzerlerinden akım geçtiğinde nüveye mıknatıslanma özelliği kazandırırlar.

Kontaktör Bobini
Kontaktör Bobini

Kontaklar : Kontaktörlerin, normalde açık ve normalde kapalı olarak bildiğimiz iki tür kontakları vardır. Bu kontaklar, yardımcı kontak ve ana kontak olarak isimlendirilerler. Yardımcı kontaklar akım kapasitelerinin düşük olması sebebi ile genel olarak kumanda devrelerinde, ana kontaklar ise akım kapasitelerinin yüksek olması sebebi ile güç devrelerinde tercih edilirler. Kontaktör kontakları, üzerlerine düşecek akım seviyesine göre farklı alaşımlardan oluşturulurlar. Genellikle sert bakır tercih edilir. Kontaktör kontakları nekadar kaliteli malzemeden yapılısa okadar uzun ömürlü olur.




Kontaktör bağlantısı: A1 ve A2 uçları bobin uçlarıdır genelde A1 ucuna Faz A2 ucuna ise Nötr bağlanır.


Kontaktör ve Röle:

Kontaktör ve röle, elektrik devreleri ile uğraşırken karşılaşılan iki terimdir. Her iki cihaz da benzer amaçlarla kullanılır ve bu nedenle kişiler kontaktör ve röle arasındaki farkı sık sık karıştırırlar. Röle, elektrikle çalışan kumanda anahtarları olarak sınıflandırılabilen bir cihazdır ve röleler, kullanımlarına bağlı olarak güç röleleri veya kontrol röleleri olarak kullanılır. Güç rölelerine kontaktör denirken, kontrol rölelerine ise basitçe röle denir.

Devrelerinden büyük miktarda elektrik enerjisi almak için bir röle kullanıldığında yeni bir kontaktör adı verilir. Bu kontaktörler elektrik motorlarının kontrolü için endüstride çok sık kullanılırlar. Böylece, kontaktörün sadece özel bir röle türü olduğu açıktır.


Kontaktör ve Röle Arasındaki Fark:

• Daha yüksek bir yük için bir kontaktöre ihtiyaç duyulduğundan, bir röle daima kontaktörden daha ucuzdur.

• Bir röle normal olarak 5KW'ın altındaki cihazlarda kullanılırken, cihaz ağır olduğunda bir kontaktör tercih edilir.

• Bir röle sadece kontrol devresinde kullanılırken kontaktör hem kontrol hem de güç devrelerinde kullanılabilir.

• Genel kontaktörler rölelerden biraz daha yavaştır

• Kontaktör, röle durumunda normalde yapılmadığı hallerde tamir edilebilecek şekilde tasarlanmıştır.