Kontaktör

Kontaktörler normal çalışma ve aşırı yüklü çalışma durumlarında devreyi kesen ve uzaktan kontrol edilerek anahtarlama özelliğine sahip düzeneklerdir. Elektriğin en temel devre elemanlarından biri olan kontaktörler, enerji altında ( Devreye Elektrik Verildiğinde ) kapalı kontaklarını açan, açık kontaklarını kapatan ve uzaktan kumanda edilebilen elektromanyetik anahtarlardır. Kontaktörler, rölelerin aksine yüksek akım çeken devrelerde tercih edilirler. Kontaktörler, elektrik motorlarının kumanda ve güç devrelerinde, kompanzasyon sistemlerinde kondansatörlerin devreye alınıp, devreden çıkarılmasında ve ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılırlar. Kontaktörler, kontrol ettikleri devreleri nominal akımın altında açıp kapatabildiği gibi devreyi aşırı akımlardan da koruyabilirler.





Kontaktörlerin Yapısı : Kontaktörlerin yapılarında bulunan elemanlar, demir nüve, bobin, palet ve kontaklardır. 


Demir Nüve : Alternatif akım kontaktörlerinde ( AC ), İnce silisli saclardan yapılan nüve, Doğru akım ( DC ) kontaktörlerinde, tek parça yumuşak demirden imal edilir. Ac de kullanılan kontaktörlerin nüvelerinde, nüvenin ön yüzeyine açılan oyuklara bakır halkalar yerleştirilir. Bu halkaların görevi, akımın sıfır olduğu durumlarda nüvenin bırakılmasını engellemek, titreşim ve gürültüyü engellemektir. Dc de kullanılan kontaktörlerde ise bobinin enerjisi kesildiği anda, nüvenin paleti hemen bırakması için plastik pullar kullanılır.
kontaktör nasıl bağlanır
Kontaktör Nüvesi
    

Bobin : Çalışma gerilimine göre spir sayısı ve görünüşü değişen kontaktör bobinleri üzerlerinden akım geçtiğinde nüveye mıknatıslanma özelliği kazandırırlar.

Kontaktör Bobini
Kontaktör Bobini

Kontaklar : Kontaktörlerin, normalde açık ve normalde kapalı olarak bildiğimiz iki tür kontakları vardır. Bu kontaklar, yardımcı kontak ve ana kontak olarak isimlendirilerler. Yardımcı kontaklar akım kapasitelerinin düşük olması sebebi ile genel olarak kumanda devrelerinde, ana kontaklar ise akım kapasitelerinin yüksek olması sebebi ile güç devrelerinde tercih edilirler. Kontaktör kontakları, üzerlerine düşecek akım seviyesine göre farklı alaşımlardan oluşturulurlar. Genellikle sert bakır tercih edilir. Kontaktör kontakları nekadar kaliteli malzemeden yapılısa okadar uzun ömürlü olur.




Kontaktör bağlantısı: A1 ve A2 uçları bobin uçlarıdır genelde A1 ucuna Faz A2 ucuna ise Nötr bağlanır.


Kontaktör ve Röle:

Kontaktör ve röle, elektrik devreleri ile uğraşırken karşılaşılan iki terimdir. Her iki cihaz da benzer amaçlarla kullanılır ve bu nedenle kişiler kontaktör ve röle arasındaki farkı sık sık karıştırırlar. Röle, elektrikle çalışan kumanda anahtarları olarak sınıflandırılabilen bir cihazdır ve röleler, kullanımlarına bağlı olarak güç röleleri veya kontrol röleleri olarak kullanılır. Güç rölelerine kontaktör denirken, kontrol rölelerine ise basitçe röle denir.

Devrelerinden büyük miktarda elektrik enerjisi almak için bir röle kullanıldığında yeni bir kontaktör adı verilir. Bu kontaktörler elektrik motorlarının kontrolü için endüstride çok sık kullanılırlar. Böylece, kontaktörün sadece özel bir röle türü olduğu açıktır.


Kontaktör ve Röle Arasındaki Fark:

• Daha yüksek bir yük için bir kontaktöre ihtiyaç duyulduğundan, bir röle daima kontaktörden daha ucuzdur.

• Bir röle normal olarak 5KW'ın altındaki cihazlarda kullanılırken, cihaz ağır olduğunda bir kontaktör tercih edilir.

• Bir röle sadece kontrol devresinde kullanılırken kontaktör hem kontrol hem de güç devrelerinde kullanılabilir.

• Genel kontaktörler rölelerden biraz daha yavaştır

• Kontaktör, röle durumunda normalde yapılmadığı hallerde tamir edilebilecek şekilde tasarlanmıştır.



Darbe akım anahtarı

Darbe akım anahtarı, aydınlatmanın iki ya da daha fazla noktadan kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılır. Bilindiği gibi büyük alanlarda aydınlatma devrelerinin birden fazla noktadan kontrol edilmesi ihtiyacı, geleneksel olarak vaviyen anahtar sistemi ile karşılanmaktadır. Gerek anahtar sayısının kısıtlı olması gerekse montaj ve malzeme maliyetinin fazla olması gibi dezavantajlar, teknolojiyi daha da, ekonomik ve konforlu çözümler bulmaya itmiştir. Bu nedenle de darbe akım anahtarı kullanılmaya başlanmıştır. Darbe akım anahtarı, piyasada bilinen diğer bir ismi ile impuls röle veya telleruptör. Darbe akım anahtarının içinde bulunan özel anahtarlama mekanizması sayesinde liht butona bir kez basıldığı anda aydınlatma devresi açık ise kapalı konuma, kapalı ise açık konuma geçer, bu anahtarlama işlemi liht butonlar ile birçok noktadan sağlanır

Özellikleri: Farklı kumanda gerilimlerinde imal edilir. 24V, 48V, 230V bobin gerilimine sahip, modüler yapısı, otomat rayına montaj özelliği ve yardımcı kontak eklenebilme özelliği.

Çeşitleri:


Bağlantı şekli:

Neden Darbe Akım Anahtarı Kullanılmalıdır?

Darbe akım anahtarları ile basit, enerji tasarruflu ve tüm işletmelerde verimli bir aydınlatma kontrol sistemi gerçekleştirilir. Darbe akım anahtarları, aydınlatma devrelerinde daha az kablo kullanılarak, sahada çalışan teknik ekiplerin montaj sürelerini önemli ölçüde kısaltır, zamandan tasarruf sağlar. Darbe akım anahtarları konut, ofis, ticari binalar, kamu binaları, fabrikalarda kullanıma uygun olarak bina dağıtım kutuları, sigorta kutuları içinde kullanılabileceği gibi elektrik panosu içerisindeki 35mm DIN rayına da monte edilecek şekilde üretilir. Her çeşit aydınlatma panosuna uygundur. Üzerinden elle kumanda edilebilir. Çeşitli kontak yapılarında olup gerektiğinde yardımcı kontak takılabilir. Konum göstergesi ve manuel olarak çalıştırılır. Anahtarlama özellikle sessizdir.

Yardımcı kontak bloğu:



Video:


Voltmetre

İki uç arasındaki gerilimi ölçer birimi Volt dur. ( V ) ile gösterilir ( U ) ile ifede edilir. Voltmetre devreye paralel bağlanır analog ve dijital voltmetreler olarak üretilirler bunlar AC ve DC gerilimleri ölçen farklı tipleri vardır.


Bağlantı şekli: Dijital yada analog  voltmetreler devreye paralel bağlanır.



Ölçü aleti yerine matematiksel işlemlerle de gerilim hesabı yapıla bilir. Buna göre U=I.R formülü ile hesaplanır.

Örnek: Bir ısıtıcının çektiği akım 10amper direnci ise 19ohm ise buna göre uygulanan gerilim değeri nedir?

U=I.R

U=10.19=190

Buna göre uygulanan gerilim 190voltdur.

Mini pano tipi Dijital AC voltmetre:220volt AC ile çalışan 30 ile 400volt arası ölçüm yapar ayrıca 30 ila 400volt ile kendi iç beslemesini de karşılar.

Bağlantı şekli:




Video:


Paneltipi Dijital DC voltmetre:6 - 30volt DC besleme gerilimi ile çalışır ve DC 100volta kadar ölçüm yapar.

Bağlantı uçları:


Video:

Analog OG voltmetre :Orta gerilim DG hatlarında gerilim ölçmek için kullanılır. Doğrudan OG hattına bağlanmaz aksi halde voltmetre yanar OG hatlarında ölçüm yapmak için bu tür voltmetrelere mutlaka gerilim trafosu kullanılır. Ölçü aleti voltmetrenin skala ve yapım özelliğine göre gerilim trafosu kullanılır örneğin 34500volt  (34,5KV) gerilimi 100volt'a düşüren gerilim trafo kullanılır ise 0-100voltu referans alarak bu gerilim değerini bize Yüksek gerilim değeri olarak gösterir. Dijital ve analog olarak üretilirler.


Orta gerilim trafosuna bağlantı şekli:

video: